Betöltés...

Blog


Szerző: Playall Szerkesztő
Publikálva: 2020-10-02
Tech





Októbertől online turisztikai hirdetés csak NTAK regisztrációval

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Kormány továbbra is elkötelezett a turisztikai ágazat fehérítése iránt, ezért újabb intézkedések lépnek életbe a tisztességes turisztikai vállalkozások védelme érdekében. 2020. október 1-jétől minden szálláshelynek, amelyet online közvetítő oldalon hirdetnek, kötelezően fel kell tüntetni a hirdetésen az NTAK regisztrációs számát és típusát.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) létrehozása 2019-ben szakmatörténeti pillanat volt. A rendszer kötelezővé teszi minden szálláshely számára a szálláshelykezelő szoftver használatát. Az elmúlt év sikertörténet az ágazat digitális átállásában, hiszen mára mintegy 40.000 szolgáltató használ szoftvert. A világjárvány tavaszi megjelenését követően a szálláshelyek digitalizációja és a napi adatszolgáltatás tette lehetővé az adatvezérelt döntéshozatalt az újraindítás érdekében kezdett marketingaktivitások tervezésekor. Ezzel együtt azonban még mindig sok szálláshely működik a szürke zónában.

Az MTÜ és a meghatározó szakmai szervezetek között teljes az egyetértés abban, hogy az ágazat fehérítésére további összehangolt lépések szükségesek. A Kormány és a szakma közötti egyeztetés és együttműködési megállapodás eredményeként született meg az a döntés, amelynek értelmében 2020. október 1-jétől kizárólag úgy hirdethető egy szálláshely bármely online szállásközvetítő felületen, ha feltüntetik annak NTAK regisztrációs számát és típusát.

A változásról a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályba lépő módosítása rendelkezik az alábbiak szerint: „(4) A szálláshely-közvetítői tevékenység útján kínált szálláshely-szolgáltatás esetén a szálláshely-szolgáltató köteles feltüntetni a fogyasztó számára azonosításra alkalmas és látható módon a szálláshelyre vonatkozó, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számot, valamint a 12. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásban rögzítetteknek megfelelően a szálláshely típusát.”

A hirdetésekben közölt regisztrációs szám viszonyítási pontként szolgál majd a kereskedelmi hatóságok (helyi önkormányzatok) számára is, hiszen a célzott ellenőrzések hatékonysága növelhető, ha egy hirdetésben nem szerepel az NTAK regisztrációs szám.

Az intézkedés a Kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában megfogalmazott célokkal teljes mértékben összhangban van, hiszen az állam továbbra is azokat a szereplőket támogatja, akik partnerek a gazdaság fehérítésében és a folyamatos minőségfejlesztésben. Az online szállásközvetítők elkötelezettek a jogszabályok tiszteletben tartása iránt, ezért az MTÜ-vel szoros együttműködésben folyamatban vannak a szükséges fejlesztések, amelyek eredményeként folyamatosan ellehetetlenül az NTAK regisztrációs számmal nem rendelkező szálláshelyek megjelenítése ezeken a felületeken. A jövőben egyre szigorúbb szankciókra számíthatnak azok, akik piaci magatartásukkal jelentős gazdasági és társadalmi kárt okozva rontják az ország belföldi és külföldi megítélését. Ennek egyik első lépcsője a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet módosításával 2020. október 1-jétől életbe lépő szigorítás.

 További info itt.



Szerző: Playall Szerkesztő

#NTAK #Kormány #Turisztika #Hirdetés