Betöltés...

Blog


Szerző: Playall Szerkesztő
Publikálva: 2020-10-02
Innováció





Mi is az az IoT és mire jó?

Ön is sokszor hallotta már a fogalmat, de nem tudja mi is ez pontosan? Pedig ez az áttörő informatikai megoldás fogja leginkább meghatározni a jövőnket és formálni a világunkat. A benne rejlő lehetőségek pedig határtalanok. 

Az üzleti világban nagyon fontos a jó és gyors döntés. Jó döntéshez viszont korábban időre volt szüksége minden megfontolt vezetőnek, mivel rengeteg - a rendelkezésére álló információt - kellett mérlegelnie egy-egy adott döntés meghozatalakor. Felgyorsult világunkban viszont folyamatosan egyre és egyre több információ vesz minket körül, amelyeket szelektálni kell és a hasznos adatokat le kell szűrni belőle. 

Milyen jó volna például, ha egy teljesen hétköznapi iparágban a szokásos, bevett folyamatokat nem kellene folyamatosan humán erőforrás segítségével ellenőrizni és adminisztrálni. Például, ha egy központi raktárban pontosan tudnánk, hogy hol van éppen az adott raklap és előre tudnánk, hogy mikor és kinek kell majd belőle a terméket szállítani és hogyan lenne ez a leggyorsabb és leginkább költséghatékony? 

Ez korábban a hálózati lefedettség, az eszközök mérete és fenntartása miatt vagy lehetetlen volt, vagy nem volt költséghatékony megoldás még a nagyvállalatoknak sem. Ma már viszont szinte bármely apró okoseszköz is képes az internetre csatlakozni egy akkora méretű chippel mint a körmünk. 

dolgok internetje (angolul: Internet of Things, rövidítve: IoT) lényegében olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni. A beépített szenzoroknak köszönhetően képesek adatot gyűjteni.Ez a technológia gyorsuló ütemben fejlődik, illetve terjed.

Az IoT a jövőben forradalmasítani fogja az alapvető iparágakat is, mivel a legtöbb egyszerű eszköz már képes lesz kapcsolódni az internetre és tömérdek mennyiségű adatot fog továbbítani, amelyekből a legpontosabb információk lesznek leszűrhetőek a hatékonyabb és gyorsabb piaci működés végett. 

Ismerje meg a Playall egyedi megoldásait iparágakra és vállalkozásokra.



Szerző: Playall Szerkesztő

#IoT #dolgok internetje